Psykisk brannslukking

fossNytt år, nye taler. I år var det Erna sin tur. Hun snakket om psykisk helse, ære være henne for det, og om skole. Ære være henne for det også, i grunnen, men jeg skulle egentlig ønske at hun snakket om begge deler samtidig. Here’s why:

Samfunnet har i større og større grad overtatt oppveksten vår. Det blir derfor viktigere og viktigere at samfunnet som sådan er opptatt av vår psykiske helse. For det er samfunnet, i form av det psykiske helsevesenet, arbeidslivet og NAV, som må håndtere oss når ikke vår psykiske helse spiller på lag med oss. Det er vakkert når Erna snakker om å gi komplimenter og å gi de med psykiske problemer innpass i arbeidslivet. Men det hadde vært mer fruktbart om samfunnet ikke bare tenkte brannslukking, men også det vi på underlig norsk kaller forebygging. Det burde selvsagt hete å gi folk et godt grunnlag for et godt liv.  Det begynner på begynnelsen, fra det øyeblikk samfunnet tar hånd om oss for første gang. Helsestasjoner, barnehage og skole.

Når vi snakker om psykisk helse og skole i samme setning, snakker vi mest om mobbing. Men det er bare en liten del av bildet. Psykisk helse er noe vi alle har, fra dag én, på lik linje med fysisk helse. Vi glemmer begge deler nå for tiden, når vi snakker om skole og barnehage. Det kommer seg når vi begynner med sykmeldinger, eller utdropping, som man kaller det når tenåringer ikke orker å gå på skole mer. Det dreier seg om helse, men vi kaller det noe annet.

Erna, på linje med de fleste politikere i Norge, er veldig opptatt av skole. Av at lærerne skal bli flinkere i matte og realfagene for øvrig. Vi er jo elendig i realfag, og kunnskap er jo det viktigste vi har å skilte med i fremtiden når nordsjøen er tom. Det er sant. Kunnskap gir makt, kunnskap gir muligheter, kunnskap er fremtiden. Men hva er kunnskap for noe? Er det bare realfag, liksom?

Vi trenger kunnskap for å bedre den psykiske helsen her i landet. Dårlig psykisk helse er dyrt. Ved å fokusere ensidig på realfagene får vi ikke fornyet kunnskap om psykisk helse.

Nytt år, mye muligheter. Nye forsetter. Vi skal bli bedre på alt. Nå kommer alle brannslukkingsapparatene frem: Slankekur sånn og sånn, ned i vekt, opp i muskulatur, mer i naturen, få bedre helse. Bedre fysisk helse og bedre psykisk helse. Helsestudio, parterapi, musikkterapi, kunstterapi, danseterapi, psykodramaterapi, kurs i alt som er godt for deg. Hadde ADHD, skiftet kosthold: Mat er viktig! Media er spekket av forslag til ting som virker for å få en bedre helse, både psykisk og fysisk. Jeg har ikke sett et eneste forslag om matematikkterapi.

Ser du hvor jeg vil? Brannslukking… Vi trenger ikke slukke branner med mindre det brenner. Forebygging hadde vært best. Før vi trenger det. Og hvem må ta seg av det? Siden samfunnet tar seg av oppveksten vår, og tar konsekvensen av det, må samfunnet ta ansvar for at alle lærer det som er viktig for en god helse. Matematikk er viktig. Men minst like viktig er det å ha redskaper for å håndtere vanskelige tider. Er det ikke nærliggende å tro at alt vi kan sette -terapi bak kan virke også forebyggende? Er det ikke like hensiktsmessig å bruke musikk før du blir dement? Dans før du stivner? Drama før du trenger å visualisere konflikt? Kosthold før du får diabetes eller ADHD?

Kjære Erna, jeg er glad du har psykisk helse på agendaen. Jeg ønsker meg bare at du ser på psykisk helse som viktig også når den ikke er syk. Det er billigere å lære menneskene å ta vare på seg selv, enn å drive med brannslukking etterpå. Det er dessuten lettere å lete etter rett behandling når du kjenner mulighetene. Når du vet hva som gjør deg glad. Joda, det finnes folk som blir overlykkelige av å regne kompliserte mattestykker, og la dem endelig få lov til det. Vi trenger flere gode realister. Men vi trenger først og fremst et sunt og friskt folk som kan og vil gjøre nytte for seg, til det felles beste. Og kanskje det nettopp er en del av dem som er oftest psykisk syke som savner nettopp de jobbene som dreier seg om å lære bort hvordan holde seg friske. Får de slike jobber, kan de kanskje slå to fluer i en smekk? Sørge for god helse til både fremtidens og nåværende generasjoner?

Sykdom er symptomer på at noe ikke er riktig. Hudkreft kan komme av for mye soling, lungekreft av at lungene er utsatt for gift. Krybbedød kunne komme av at barnet lå feil vei. I tillegg til å skaffe medisiner til veie, har vi bestandig lett etter årsaker til at folk blir syke. Informasjon, påbud, forbud, sikkerhetsforanstaltninger, alt for å hindre uhelse og ulykker. Men hvordan hindre psykisk sykdom? Jo, ved å sørge for at folk vet hva som skal til for å ha det bra. Det må læres, og det må gjøres i skolen, hvor barn lærer det som er viktig for å bli en god borger. Det er ikke bare matematikk. Det er også hvordan holde seg frisk. Det er alle de fagene som ikke lenger blir sett på som viktige. Det er ikke viktig for å måle hvor flink du er, men det er viktig for at vi skal vite hvordan ha et balansert liv, så du får ha det godt og leve lenge i landet.

I stedet for å holde noen utenfor, hindre noen innpass i arbeidslivet, for så å anklage dem for å være late, bør vi gi ALLE muligheten til å bidra  til et godt og friskt samfunn. Men da må de vite hvordan de gjør det.

Sånn henger skole og psykisk helse sammen. Vi mennesker er sammensatte. Vi kan ikke bare lære det som samfunnet ønsker vi skal bidra med. Vi må også lære hvordan vi skal få det til – og spesielt hvis det ikke ligger til våre evner. Noen av oss skal bli realister, gode realister. Vi andre må lære hva vi kan bli gode på. Og det bør begynne i skolen. Det er litt sent når vi har møtt veggen noen ganger og vet hva som trengs.

Reklamer

Posted on januar 6, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Amen til dette. Synes du skal sende det til Erna –

  2. Ahh! Elsket det avsnittet her Trude:
    «Joda, det finnes folk som blir overlykkelige av å regne kompliserte mattestykker, og la dem endelig få lov til det. Vi trenger flere gode realister. Men vi trenger først og fremst et sunt og friskt folk som kan og vil gjøre nytte for seg, til det felles beste. Og kanskje det nettopp er en del av dem som er oftest psykisk syke som savner nettopp de jobbene som dreier seg om å lære bort hvordan holde seg friske. Får de slike jobber, kan de kanskje slå to fluer i en smekk? Sørge for god helse til både fremtidens og nåværende generasjoner?»

    Dette er jo essensen! Ikke press folk inn i arbeid de ikke passer til, gi dem det riktige arbeidet og de aller, aller fleste vil evne å stå i arbeid. Norge trenger virkelig ikke mer brannslukning, vi trenger proaktive og interesserte politikere som virkelig ønsker å gjøre en forskjell (i motsetning til bare å flytte papir og uttale seg).

    Håper du har sendt dette til Erna, som «gamle øgle» foreslår.. og så lurer jeg på om flere som «oss» bør troppe opp/be om et møte med noen politikere – altså Erna – og gi en pekepinn eller to. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: