Norsk ungdom sommerjobber ikke

IMG_7156Det er bekymringsfullt, sies det, at ungdom ikke jobber i feriene. De trenger ferie. De trenger ikke pengene. De får ikke jobb. Årsakene er mange, men det er likevel urovekkende at ungdom ikke får jobberfaring før de er klar for arbeidslivet helt og fullt. Ferdig utdannet er du ikke klar for å starte på bunn. Det er du når du er seksten og har sommerjobb.

Jeg leser dette i avisene mens jeg selv er på nestenferie i Tyrkia. Arve, samboeren min jobber med tyrkere, mens jeg gjør alt jeg har pleid å gjøre bortsett fra det som involverer direktekontakt med nordmenn. Vi får et visst innblikk i det tyrkiske arbeidsliv. Det har selvsagt sine sider; jeg har ikke noe ønske om å se mennesker sortere boss fra containere for å tjene til livets opphold i Norge (selv om det finnes der og), men det er så mye som skiller seg sterkt fra den problemstillingen vi ser hjemme. Vi bør kanskje finne noe av det tilbake.

Arves kollega fortalte om barbereren sin. Han, barbereren, har uttalt at han aldri blir arbeidsledig «så lenge menns ansiktshår vokser». Han har altså en sikker jobb, fordi skjegg ikke slutter å vokse på menn. For han var det helt logisk. For oss er det helt absurd. Hvem i all verden er det som går til barberer i Norge for å kvitte seg med ansiktshår?

I dag var Arve hos barbereren. Utenfor satt to unge gutter. I det øyeblikk Arve gikk inn døren, spratt de opp og åpnet døren, kostet hår og gjorde «drittarbeidet» med den største glede og selvsikkerhet.  Jeg vedder at de har tenkt å overta salongen. At å begynne på bunn er å begynne, å få lov til å ha eierskap til salongen, å få lov å delta. De får begynne så tidlig at det ikke er noe nederlag å begynne på bunn. Det er en ære. Og så vokser de seg opp i systemet.

Dette er noe vi i stor grad har mistet. Vi lar ikke de unge slippe til, og de har ikke motivasjonen til å mase. De TRENGER det ikke. De skal en gang ut i et yrke som ikke krever slik grunnleggende praksis. Det vil si, det stemmer ikke, men det vet de ikke. Når de har studert hele veien til Master, kjennes det ærekrenkende å måtte påta seg arbeidsoppgaver som ikke krever utdanning. Det er grunn god nok til å slippe de unge til – lenge før de har klatret i gradene. For de grunnleggende kunnskapene må være der. Men ikke minst må de vite hvordan det føles å ha ansvaret for gulvene, for å åpne dørene, for det elementære. Bare da kan de sette seg inn i hvordan man skal oppføre seg mot de «lenger nede i systemet». Man hører spøkefullt voksne folk si, når de griser litt på gulvene og ikke gidder å plukke opp etter seg, at «vi har da polakker til sånt». Det er ikke morsomt lenger, når det begynner å bli sant. Vi skal ikke ha det slik at enkelte nasjonaliteter gjør drittarbeidet mens nordmenn ikke vil ha skit på fingrene. Alle bør ha «vært der». Hatt sommerjobb.

Det burde derfor være en plikt å ta ungdom inn på sommerjobb når de ønsker det. Det burde være et samfunnsansvar å lære opp ungdom til å jobbe på gulvet. Det burde være et foreldreansvar å unngå å fø dem opp til de er ferdig med Master-graden, fordi det faktisk er en bjørnetjeneste mot samfunnet og mot barna. De må ha en motivasjon for å jobbe, og som regel heter den motivasjonen penger. Eller noe de kan bruke pengene til. Får de alt de trenger opp i hendene, ser de ikke poenget med å jobbe. Det tar jo ferien fra dem, og ferie er tross alt gøyere.

Alle bedriftene som stenger ned virksomheten om sommeren, fordi det er ferie: Går det an å finne arbeidsoppgaver som ungdom kan ta seg av, om så bare for neste generasjons arbeidstakeres skyld? Går det politisk an å gjøre det billigere å ansette ungdom til sommerarbeid? Det er viktig. Det dreier seg om vår fremtid, og den er ikke så langt unna. Om fem år har vi en generasjon av ferdigutdannede som ikke har arbeidserfaring. Høres det betryggende ut?

Er vi blitt for rike? Er det for sent å snu?

Reklamer

Posted on juli 7, 2014, in Jobb, Mennesker, Politikk. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: