Lekkasje i hjernen

lys-002Et forskerteam ved Northwestern University i USA har fullført et spennende forskningsprosjekt om den kreative hjernen. Jeg kontaktet Darya Zabelina i sommer, før hun skulle legge funnene frem på et symposium i Boston. Mitt spørsmål var om det fantes forskning på sammenhengen mellom kreativitet og høysensitivitet, og hennes reaksjon var litt sånn wow. Det er ikke DET denne froskningsrapporten beskriver, men funnene deres tyder på at der er en stor sammenheng, og Darya ønsker å forske mer på den. Jeg venter i spenning.

Men foreløpig er jeg fra meg av begeistring over deres funn. Jeg er jo et kreativt vesen og formelig kjenner at det de har kommet frem til er sant. Deilig! De forklarer hvorfor det føles lett overveldende å ha mange baller i luften, og hvorfor det er vanskeligere for sånne som meg å fylle ut et skjema med bare ett svaralternativ, for eksempel. Det finnes så mange mulige svar: Hjernen min er lekk!

Rapporten beskriver hvordan de har målt kreative mennesker (utøvende samt divergent thinkers) og deres registrering av inntrykk. Det viser seg at jo mer kreative, jo mindre beskyttelse mot inntrykk. (Her er koblingen til høysenstivite hjerner – overveldende mange inntrykk). Mens folk flest fokuserer og prioriterer, tar kreative mennesker inn mengder av det andre kanskje ville kalle irrelevant informasjon. Dette må selvsagt bearbeides og sorteres, og siden der er så mye å ta av, finner man gjerne helt andre svar enn det andre ville kommet opp med. Det er det som ER kreativitet. Nye løsninger. To pluss to er kanskje fire for noen, mens for den kreative kan hele problemstillingen ta turen innom all verdens andre teorier og ende opp med at to pluss to KAN VÆRE et hjerte eller i alle fall minst tre. Juletre, til og med. At to pluss to bare kan være fire, er jo gørrkjedelig. Men jeg ser jo at det er greit at de fleste er enige. Men hvis ALLE var enige, ville ikke verden gått fremover. Ingen kreativitet, ingen forandring, Derfor MÅ noen hjerner være lekk.

Denne bombarderingen av inntrykk betyr at kreative mennesker trenger fred og ro til å konsentrere seg. Mange store kunstnere og tenkere har rapportert det samme, og nå er det altså bevist. Jo mer kreativ, jo mer lekk er hjernen.

Tenk da, på alle de potensielt store fremtidige kunstnerne som sitter i baseskoler med 60 elever og må sitte i ro og late som om de bare hører læreren! Tenk på de løpske små hjernene som får inn alle lyder og lukter og stemninger og synsinntrykk som andre lett sorterer bort med sine portvoktere oppe i hjernen. Som ikke kan fatte og begripe hva problemet er. «Det er bare å sitte i ro og høre etter!» Vi sløser dem bort! Det må vi slutte med. Vi må ta denne kunnskapen som forskningsteamet dokumenterer og slå knyttneven i bordet. Få kreativitet tilbake på timeplanen, og slipp barna mer fri! De voksne og, for den del.

Lekkasje høres ikke nødvendigvis bra ut, med mindre det er lekkasje av det beste du vet. Det kan det jo være.

Hørt om den nye presten og klokkeren som skulle hjelpe ham med når han skulle si amen? Erteposen han brukte for å slippe én ert for hver amen gikk lekk… Og presten stotret «amenamenamenamenamen». Det kan jo tolkes på minst to måter. Han kan jo ha sagt «namenamenamenam…»

Reklamer

Posted on mars 12, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: