Estetikk i Bergen? Gå du hem!

IMG_8397-001

Sånn så tulipanene rundt lillelungeren ut hin dagen…

Kommunen sparer penger. De gjør det ved å la parkene seile sin egen sjø. Det gjør vel ikke så mye. Blomster er jo bare blomster. Det er ikke noe vi tjener penger på, eller som betyr noe særlig for innbyggernes ve og vel. Sånn kan vi jo ha det i Bergen, for Bergen er ikke en by som lever av estetikk. Eller?

festspillbergenIkke vet jeg. Jeg har brukt noen timer med kamera i denne byen, og hilser ofte på andre med Canon-merke rundt halsen. Japanere, europeere, nordmenn, you name it. De stopper opp og gisper litt over det fantastisk vakre parkanlegget vårt. Da jeg fulgte noen tyskere til Grieghallen for noen festspill siden, spurte de meg: «Are you from here? Wow! Congratulations!» De så kun parkanlegget, hadde ikke kommet seg til verken Fisketorg eller Tyskebrygge. Utlendinger synes vi har det så fint at vi er verd et besøk.

IMG_8149Arkitektur er visst heller ikke så viktig. Her er Bergens nye skyline. Lurer på om vi skal lage noen turistbrosjyrer med dette bildet? Bergen er jo så god å bo i! Det er vått, kaldt, men gråååådig fint? Ikke det, nei. For vi har ingen estetikkpoliti. Ingen som bryr seg om helhetlig arkitektur. Den flotte nye brannstasjonen var faktisk skikkelig fin. Men det kan vi ikke se, for de har bygget et grusomt bygg i grelle farger rett ved siden av. En «talk of the town» – en «eyesore». Hvorfor det? Fordi det ikke betyr noe for oss hvordan vi har det?

IMG_8409
Noen har da bygget pent i Bergen før, uten at vi tok skade av det. Det gjør ikke vondt. Faktisk er de fine byggene rene magnetene for piknikentusiaster i finevær. Det viser at vi liker at det er fint rundt oss. Harmonisk. Steder hvor sjelen kan få lise.

Jeg skulle ønske vi hadde politikere som brydde seg om hvordan vi har det rundt oss. Det er mye god mentalhygiene i estetikk.

Det var de rike som bygget vakkert i gamle dager. De rike bygger fortsatt. Bankene, for eksempel. Sparebanken Vest har nettopp utsmykket Jonsvollskvartalet med en … svær kloss. Noen vinkler, javel, men var det noen som tenkte at Nøstet hadde fortjent et pent bygg?

For å matche sånt som dette? Bygget av langt fra like rike mennesker, men bevart for ettertiden slik at bergensere elsker å gå på tur der. Smauene våre er noe vi er stolte av. Så stolte at vi tar utlendinger med på tur dit, og gjerne går gjennom på vår vei til Verftet eller Nordnes, hvor vi nyter de få fantastiske dagene vi har i året. Det er dette vi lever for.  Hvorfor kom noen på noe annet?IMG_2561

Bergen er en vakker by, full av historie og kultur. Kanskje politikerne bor i Åsane eller like ved Lagunen, slik at de ikke trenger å tenke på det hele tiden. Kanskje de sykler eller kjører til politikerjobb i de stygge byggene i sentrum og tenker at vi som bor i sentrum ikke trenger å ha det noe bedre. Ikke vet jeg. Men det jeg tror, er at de ikke vet at det betyr noe.

Det er det verste. De ser ikke ut til å forstå at det betyr noe.

Bergen er natur og kultur. Tilgjengelige fjell, vann rundt hele byen, (stygt å dra den, da, men ordføreren vår liker jo ikke vann), et parkvesen som normalt sett mangler sidestykke, en interessant historie og mye fin arkitektur tilpasset vår topografi. Men etter krigen tok arkitekturinteressen slutt. I det siste har forståelsen for topografien vår også tatt slutt. Bygge høyt ved vannet? Ja, klart det! Vi trenger ikke se sjøen! Vi trenger ikke å bry oss om bygg som kaster skygge i en by som knapt ser sol likevel.
Det plager meg at ikke politikerne føler seg forpliktet til å sørge for et godt torg for byens innbyggere. De kan lett tjene penger på å senke leien for torgplass, så torghandlerne kan senke prisene og selge fersk fisk fremfor tube. Og hvorfor kan Oslo tillate salg av fisk fra båt, men ikke Bergen? Det er da minst like naturlig her!

Det plager meg å se stygge bygg vokse frem. Det plager meg å se daue tulipaner. Jeg blir flau på Bergen sine vegne. Jeg forstår ikke at ikke våre politikere og byråkrater tillater at vi glemmer hva som er Bergen. Bergen er sjel, Bergen koker i fint vær. Bergen er uendelig vakker og akkurat passe stor til at det er lett å finne frem til alt, til fots. Det er mange grunner til at vi elsker byen vår så inn i beinmargen. Spesielt når det er solskinn! Men det går an å ødelegge det. Av og til tror jeg det er det de prøver på, de som bestemmer.

Men de har nå ikke klart det enda.

Det er sol ute. Bergen er fremdeles best i solskinn, så jeg må ut!

IMG_8419-001God solskinnsdag i Bergen!

Reklamer

Posted on juni 23, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: