Nav vil ha empati ut av legekontorene.

Et stort Nav-prosjekt som skulle få ned sykefraværet har hatt null effekt! Bombe! Det som Regjering og Nav og gudene vet hvem andre trodde, at hvis bare leger får hjelp, vil de sykmelde mindre. Det viste seg at det var feil. Veiledning til legene viste seg å ha null effekt.

Hva leser vi av det, da? Kanskje at legene ikke er så lemfeldige med sykmeldinger likevel, og at når de er i tvil, så er det fortsatt vanskelig å vite, tross hjelp fra de allvitende Nav-legene.

Men akkurat dette flisespikkeriet er ikke mitt bord. Tall og statistikk er ikke min greie. Men det er litt der det butter for min del. Det virker som om de som jobber med det, er nettopp opptatt av tall og statistikk, og ikke menneskene i det. ikke pasientene, eller arbeidstakerne, som de jo også er. Det plager meg. For det burde være deres bord. For du får ikke folk på jobb ved å behandle dem som tall.

I BT-saken i dag depper de ikke av resultatet, både fordi da lærte de å la være å spy ut millioner til hele landet på et prosjekt som ikke virker, men også fordi de har et annet prosjekt på gang! Smilefjes! (Det sto ikke det, men jeg kjente det hele veien ut på Nordnes). Nav har ansatt egne Nav-leger som skal se fastlegene i kortene når en pasient har vært sykmeldt i et halvt år. Hvasadusadu? Var ikke det veldig likt det de nettopp hadde gjort, og som ikke virket? Legene er problemet, liksom? Hadde jeg vært lege som nettopp hadde vært positiv til FORRIGE prosjekt, hadde jeg vurdert å ofre knokene mine for noen der i Navs tenner. (Vurdert, selvsagt. Jeg er jo ikke voldelig, men er glad i å se for meg ting).

Men altså. Hva med pasienten? Jo, pasienten ER nevnt i saken. Slik: «Vi er veldig spent på dette prosjektet. I de tilfeller der en sykmelding er basert på sympati eller empati i stedet for klare medisinske indikasjoner – der vil legene kanskje tenke seg mer om», sier en vill Nordhagen.

Empati, ja. Det er sludder, det, gitt! Det må man ikke ha. Ikke bruke, i alle fall. Hvorfor blir jeg litt sint nå, egentlig? Kjenner jeg blir stiv i skulderen allerede. Det kan fort bli kronisk, det der. Empati er en menneskelig egenskap hos noen – åpenbart ikke hos alle – som faktisk dreier seg om å kunne sette seg inn i andres situasjon. La for guds skyld ikke DET finne veien inn på legekontorene! For da kan nemlig legene klare å empatisere seg inn i pasientens psyke og se hvor det gjør vondt, enda det ikke vises på røntgen.

Det står faktisk noe fornuftig på denne siden i dagens BT. «Det er ikke alltid at sykmeldinger er den rette formen for behandling». Eller, forresten. Sykmelding er da ikke behandling. Men det ER ikke alltid at det er til pasientens beste å henvende ham til hjemmets ensomme hule. Men hva er alternativet? Kanskje svaret ligger der et sted? Hva får du i tillegg til en sykmelding? En resept? En plass på en venteliste til spesialist? Det er ikke sikkert at det fikser problemet, heller. Svært ofte, vet vi, er legenes remedier kun et plaster på såret, en symptomnedsetter. De fikser ikke problemet, enten det er livskriser eller personlighetstrekk, dårlig selvbilde eller dårlige arbeidskollegaer. For ikke å snakke om dårlige sjefer, som veldig ofte er det egentlige problemet, gjerne krydret med noen tilleggsproblemer fordi man er blitt deprmert av det.

Sykmeldinger kan være så mangt, og veldig ofte er det av det gode. Mange er så heldige å møte veggen fordi jobben var helt feil. Det er den mest effektive veien ut. I så fall trengs tid til å finne ut hvordan unngå samme veggen igjen. Hvor finner man hjelp til denslags? Ikke hos Nav. Ikke hos legen. Ikke hos arbeidsgiveren. Og ikke hjemme. Kanskje legen skulle skrive ut den resepten? Hjelp til å finne ut hvor problemet egentlig ligger, for deretter å gjøre noe med DET?

Kanskje Nav leger kunne gått disse i sømmene. Kanskje de kunne lært noe.

Jeg er fremdeles rystet over at de kan bruke spalteplass på å utlevere at de tror at empati ikke har noe på et legekontor å gjøre. Måtte de selv aldri bli syke.

Reklamer

Posted on oktober 28, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: