Medias taushet rundt musikken

kor auerbachFor tiden danser jeg fra musikalsk begivenhet til musikalsk begivenhet. Jeg er så heldig å bo i musikkbyen Bergen, hvor vi opplever en opptur av dimensjoner. Jeg snakker om klassisk musikk og kor.

På lørdag sang jeg Peer Gynt i Grieghallen sammen med Bergen Filharmoniske Orkester, guttekor, pikekor og ungdomskor. Flere av mine medkorister fra mitt eget og samarbeidskor stilte som voksenstemmer. En koselig affære, og flott fremført.

To dager tidligere hadde jeg med samme orkester og hele Bergen Filharmoniske Kor samt Edvard Grieg Kor sunget en verdenspremiere av et ubeskrivelig fantastisk verk, til stående ovasjoner og forbløffede medvirkende. For et kor! For et orkester! For noen solister! For et verk! The Infant Minstrel and his peculiar menagerie vare et eventyr for alle involverte. Media? Ikke til stede.

Et par uker før, like før påske, gjorde de samme medvirkende pluss Collegium Musicum en stor og flott fremføring av Mozarts C-mollsmesse. Ikke bare gjøres store verker med fabelaktig kvalitet, men med rekordlav innøvingstid. Korene er blitt grådig gode.

Samtidig skriver internasjonale musikkmagasiner om vår siste innspilling. Ikke bare får vi gode anmeldelser, men vi blir månedens innspilling i BBC Music Magazine. Vi rir på en bølge av ovasjoner, selvtilliten vår øker og kvaliteten med det. Bergenspublikummet er sannelig heldige som har slik fantatisk musikk med så fabelaktig kvalitet så tilgjengelig! De skulle bare visst det! For hvor er pressen som skulle fortalt om det? Ikke til stede. Det er vanskelige tider for media, må vite. Journalister må gå. Derfor blir regionsaviser nasjonalaviser og lokale suksesser må vike.

Det er med undring vi opplever at mennesker rundt oss; publikum, internasjonale dirigenter, musikere og solister, komponister av internasjonalt format, uttrykker forundring over at det finnes kor av slik kvalitet i en avkrok av verden som det Bergen faktisk er. Orkester, også, for all del. Men det vet vi mer om, siden de turnerer i utlandet og får internasjonal akklamasjon. Men korene, som har gått fra å være haleheng til å bli delaktige i kvalitetsøkningen, får sjelden denne tilbakemeldingen. Sjelden, men det skjer. Og da er utenlandsk media større i sin begeistring enn våre egne media.

Det er vanskelig å bli profet i egen by, det vet vi jo. Men det er synd for det lokale publikumet at de ikke vet om det.  En ting er at arrangøren selv markedsfører, men det er ingenting som slår en ekstern og objektiv stemme. Det ville bidra til økt selvtillit, enda bedre motivasjon og et løft til kulturbyen Bergen. Folk kommer langveis fra for å delta. Burde vi ikke bruke dette for det det er verd? Er det noe Bergen kan, så er det selvtillit. Men det kommer ikke av seg selv.

Hvis nå Bergen hadde visst hva jeg snakket om, kunne jeg hentet en skikkelig god avslutningskommentar rett fra vår siste bragd, om Infant Minstrel som vekker til live en røys med underlige skapninger som vi kunne lært så mye av. Er det noe media trenger i disse dager, er det inspirasjon til nye ideer og en åpenhet for det som skjer, slik at leserne kommer tilbake. Det kunne de funnet i Grieghallen på torsdag. Et fabelaktig menasjeri av musikere og sangere, av underlige skapninger og lyder. Infant Minstrel MÅ bare være virkelig, for det er i musikken og i det rare mulighetene ligger.

«You can learn from them a great deal…
– Infant Minstrel, are you real?»

Tenk, dette underlige, rare, vakre, fantastiske, har vi vært med på, uten at bergenspressen fikk det med seg. Alt jeg tenker på er hva de har gått glipp av. Og at her er vi en stor røys bergensere som opplever en opptur av dimensjoner uten at det blir lagt merke til. Det er skuffende for oss som deltar, men mest av alt er det forunderlig at våre lokale media ikke følger med i timen. Det har de da ikke råd til?

 

 

Reklamer

Posted on april 11, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Audhild Arijana Aurvåg

    Wow, nok et viktig innslag Trude! Dessverre er det ikke overraskende at BT ikke dekker, de er lite opptatt av slike verdier som kultur og menneskelige verdier. Tror de kloke journalistene har sluttet for nå er det noen unge karer som forsøker å mene noe om mest uinteressante saker.. de viser lite bondevett og lite bevissthet.

    Klem fra Arijana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: