Listhaugs mottakskurs

IMG_6407.JPG

Sånn er Norge! Her bor vi på hver knaus!

Heromdagen mener jeg at jeg så et lite innlegg i en avis et sted som faktisk virket som et ganske godt forslag fra Listhaug. Siden har jeg ikke hørt noe om det. Det er jo dumt om hennes gode forslag faktisk skal gå i glemmeboken, spesielt hvis ideen har forbedringspotensial. Og det har jo denne. Ny er den sikkert ikke heller, men den kan være ganske så god.

Forslaget gikk altså på å kurse asylskere mens de er på mottak. Og hvorfor ikke? Selvsagt var ordlyden omtrent som at vi må kurse de late sosialklientene så de kommer seg ut av sengen om morgenen, men like fullt. Det må være skikkelig god timing å gi mennesker som likevel ikke har noe annet å gjøre på enn  å vente, et skikkelig kurs i hva de har kommet til.

Ordlyden er selvsagt det vi må diskutere. De fleste som underviser, vet at mennesker som skal lære noe, må være mottakelige. Det går ikke an å tvinge folk til å lære. Derfor må kurset altså virke både relevant og positivt. Da er vi allerede på vei til god integrering. Et virkelig godt kurs mens man venter, det er en god start!

Jeg synes kurset burde hete «Velkommen til Norge».

I stedet for å fortelle kursdeltakerne at man kan ikke komme til Norge og tro at her er det greit å voldta og slå ned folk etter eget forgodtbefinnende, kan vi fortelle at Norge er et land som, på linje med Malaysia og Sør-Korea, har ganske trange rammer for hvordan man oppfører seg. Det kan derfor være lurt å lære kodene. De har nemlig noe for seg. Det er slik vi har oppnådd et samfunn med lite kriminalitet og stor grad av forutsigbarhet.

I Norge blir folk veldig indignert hvis folk lyger. Det er kanskje vanskelig for en del andre kulturer å forstå, for sannhet er ofte relativt. Derfor må en forklares hvorfor man i Norge skal snakke sant. Vi mister tillit til folk ellers. Det er derfor det tok 17 år for en viss politiker å få en ministerpost etter en løgn om et forhold som ikke skulle funnet sted. (I samme land på samme tid tok det 17 år fra en afrikaner kanskje løy om hvor han kom fra til han sto i fare for å miste statsborgerskapet og identiteten sin.) Men du skal ikke lyge. I Norge kan det være en kriminell handling.

I Norge blir vi også ganske irritert hvis noen kommer for sent. For tidlig, også, men for sent er virkelig lite respektfullt. Det er ikke sånn alle steder, men i Norge er tid hellig. Tid er penger. Tid er fritid. Tid er tidsklemme. Man må altså lære at i Norge kommer man presis. Og man kommer. Dere skulle bare visst hvor mye avisskriverier det kom utav et forslag om at elevene måtte komme på skolen hver dag.

I Norge skal man bidra og delta. Dugnad er et godt eksempel, men også foreldremøter og skoleavslutning. Det er slikt som ventes av oss, og det er der vi blir kjent med andre foreldre eller naboer. Ellers er vi ikke så flinke til å snakke med folk, så det er skikkelig lurt å delta. Man skal også jobbe, dersom man får jobb. Det er ikke særlig stuerent i Norge å være arbeidsledig, så det er veldig lurt å finne en jobb. Hvis ikke det går, må man delta på andre ting. Men det er sosialt, så det har en stor verdi!

I Norge snakker vi norsk. Med mindre du snakker sabla godt engelsk, da foretrekker vi dét. Nordmenn elsker å snakke engelsk. Jeg kjenner knapt en engelskmann med fartstid i Norge på over ti år som kan norsk. De trenger ikke å lære det. Men ellers skal man lære norsk. Ellers får man ikke jobb. Derfor kan kurset godt inneholde en god del nytting norsk. (Og vær så snill, ikke la det være rein grammatikk! Jeg underviser fremmedspråklige i norsk. De har store huller i grammatikken, men alle vet hva modale hjelpeverb er fra tidligere kurs. De kan bare ikke bruke det).

I Norge har vi et demokrati som vi verdsetter høyt og er livredde for å miste. Vi har kjempet hardt og lenge for det. Det er derfor så mange nordmenn er redde for de fremmede. Det kan være greit å vite at det ikke er personlig når nyhetene i stor grad handler om at noen nordmenn hater fremmede og noen visstnok vil at alle milliardene skal komme hit så vi kan sy puter under armene på dem. Det hele dreier seg om frykt for å miste denne hardt tilkjempede kulturen. For ikke lenge siden var Norge nemlig et sterkt religiøst land hvor kvinner gikk med skaut og menn fisket maten, og alle sendte penger til santalmisjonen. Sånn vil vi ikke ha det lenger.

Vår kultur er ganske ung,  og vi har skoret høyt på levekårsundersøkelser i verden i de senere år. Det er bare rett og rimelig at vi ønsker å ha det sånn. Kulturen er selvsagt sårbar. vi må derfor forklare de som kommer hvorfor vi har det sånn, så de også kan ønske å få det sånn! Det er opplagt at de ikke ønsker å ha det slik som de hadde det der hvor de kom fra, for da hadde de ikke reist. Kommer de til Norge, er det fordi de tror det er bedre. Det er det forhåpentligvis også, også for dem. Og siden vi er et annerledesland, må vi nesten forklare hvordan vi vil ha det for at folk skal forstå.

Jeg synes ideen om et introduksjonskurs og velkomstkurs allerede på mottakene er en god idé, jeg! Norsk kultur er ikke opplagt, det må læres. Det er faktisk så lite opplagt at nordmenn faktisk knapt klarer å svare på spørsmålet selv. Brunost og bunad, liksom. Hvis det er det vi har felles, er ikke jeg mye norsk. Tross slektstavle tilbake til Harald Hårfagre.

Norsk kultur ER det demokratiet og gode levesettet vi har bygget opp i fellesskap. Hvis vi ønsker at folk skal ta del i det, må vi lære dem det og inkludere dem i det. Det er vanskelig å finne ut av uten hjelp. Hvis vi IKKE gjør det, kan vi faktisk ikke skylde på dem når de ikke bidrar.

Skal vi klare å fortelle andre hvem vi er, må vi kanskje våge å ta diskusjonen om hva som egentlig ER norsk. Det er mange nordmenn som har sine egne bilder av hva det innebærer. Men jeg er redd det ikke er representativt for alle. By og land, østland og vestland, fjell og fjord, alt gjør oss veldig ulike. Men vi får noen indikasjoner når vi leser aviser. Det er noen temaer som opptar oss mer enn andre. Mye går på hvordan man oppfører seg for ikke å bli lempet på hodet ut igjen. Det er denne kulturen som vi har for ikke å like ting som skiller seg ut. Vi har strenge sosiale normer. Det er på godt og vondt, men det er ikke gitt at alle forstår det idet de lander i Norge.

Så, jada, Listhaug! Det var en god idé! Bare sørg for at det avkreves en viss kvalitet på disse kursene, så deltakerne blir skikkelig godt rustet til å møte norsk kultur når de kommer ut. Tipper de ville syntes det var spennende å lære om oss raringene. Vi er jo ganske søte også, når det kommer til stykket.

Reklamer

Posted on januar 18, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: