Hvite er expater – andre er innvandrere

IMG_7975

Få med deg solnedgangen

Av og til føles det ganske ekkelt å være hvit. Akkurat i dag er det litt ubehagelig. Aviser verden over skriver om den nye amerikanske presidenten og hans heiagjeng – en haug med hvite menn. Helst menn, men også noen kvinner. Det er det som er amerikansk. Hvitt, maskulint og strengt. Det er dog ikke det dette innlegget skal handle om.

Jeg leser ganske mange nyheter på engelsk. Derfor kommer det av og til automatiske meldinger til meg som antar at jeg er en mulig expat. Det heter det på norsk også. En expat er en person som midlertidig eller permanent er bosatt i et annet land enn det landet personen opprinnelig kommer fra. Det er jeg jo ikke, selv om det tidvis kan føles sånn. Begge mine foreldre kan spore sine slekter tilbake til Harald Hårfagre, tror jeg. Men av og til føles det som om jeg umulig kan komme fra denne planeten. På en dag som i dag føles det nokså fremmed.

Men det var det med expat. Å være bosatt i et land du ikke har din opprinnelse i. Det har vi jo ganske mange av i Norge, ikke sant? Det står om dem i avisen hver dag. Men da kalles de ikke expater, men innvandrere. Forskjellen er stor. Vi liker ikke innvandrere. Expater er kule. Men er det ikke det samme?

En artikkel i The Guardian gjorde meg oppmerksom på noe ganske ubehagelig. Denne rasen som vi er en del av (og da sikter jeg desverre ikke til den menneskelige, men den hvite) har faktisk et ord som bekskriver akkurat hva vi synes om oss selv. Vi kommer fra de privilegertes landområde (Europa) og er derfor berettiget. Når vi reiser rundt i verden, integrere vi oss ikke. Vi finner våre egne expat-grupper og er med våre egne, og bevarer vår kultur der hvor vi er. Vi jobber i internasjonale firmaer og tjener masse penger når vi er expater. Det ligger i ordet at vi har rett til å leve ut vår kultur, uansett hvor vi er i verden.

Dette er jo nært knyttet til imperialismen. Engelske adelsmenn tok med seg sine kulturer overalt hvor de slo seg ned. Det er ikke for ingenting at cricket er Indias og Pakistans viktigste nasjonalsport. Senere, i den amerikanske gullalderen, var Europa et kulturelt mekka for Amerikanske kunstnere. Mange kjente forfattere slo seg ned i Paris. De var expatriates. De hvite hadde kulturelt herredømme, så uansett hvor de var, kunne de være den nasjonaliteten de hadde med seg med ære og stolthet.

Jeg har ofte kjent en viss vemmelse når jeg har vist filmer til elevene mine, om hvordan de hvite behandlet slaver, om hvordan de behandlet urinnvånere eller menneskene som allerede bodde i land de koloniserte. Selv når det ikke var spesielt ille, var det alltid med en spesiell berettigelse, som at «vi er overherrer, vi har rett til å bestemme, vi får det på vår måte». Men det føles ikke så galt når vi vet at alt dette tilhører svunnen tid.

Men så er det dette ordet, da. Expat. Det heter expat når hvite flytter til utlandet for å jobbe, for eksempel. Jeg hadde ikke tenkt over det, før jeg leste den nevnte kronikken.

Why are white people expats when the rest of us are immigrants?

It depends on social class, country of origin and economic status. Det kommer an på hvilken sosiale klasse du tilhører, hvilket land og hvor mye du tjener. Ikke eller. Og. En afrikaner med høy utdannelse som jobber i Europa, er innvandrer. Han skal tilpasse seg landet han kommer til. En Europeer med toppjobb via Statoil i Algerie, er expat.

Dette ordet er rasistisk, rett og slett. Men verre, det viser at vi sier med en berettigelse at det er greit at vi oppholder oss i land med andre kulturer og at vi tar med oss alt vi er og har av kultur. Jeg synes egentlig at det burde være helt greit, men det burde også gå andre veien. Hele vårt rike samfunn er faktisk tuftet på en økonomi som i stor grad betyr at vi reiser ut. Sakset fra Wikipedia:

Expater i norsk næringsliv

Norske storforetak i privat sektor blir stadig mer internasjonale. De 30 største konsernene hadde i 2012 over 75 % av salget i utlandet, en økning fra snaut 60 % på midten av 1990-tallet. De største foretakene i privat sektor har også etablert enheter i utlandet som gjør at de i gjennomsnitt har flere ansatte i utlandet enn i Norge. Andelen ansatte i utlandet var i 2012 snaut 60 %, en økning fra snaut 50 % på midten av 1990-tallet.

Hvis vi bruker et slikt ord, legitimerer vi hvit overlegenhet. I et smafunn som i stadig økene omfang er negativt til innvandring, bør vi være litt bevisste på akkurat dette. Hvorfor er det greit at vi flytter ut, men ikke at de flytter inn?

En expat er altså en rik hvit fyr med god jobb. En fattig hvit fyr med aksent fra et østblokkland er ikke expat. Det holder ikke å være hvit. Men det har det heller aldri gjort.  White trash har alltid eksistert. Men å være rik og hvit er man altså med en følelse av berettigelse som gjenspeiles i språket vårt.

Det der var faktisk ganske avslørende. Sånn at det igjen ble litt pinlig å være hvit. Det er så flaut å merke at en er større på seg selv enn hva rimelig er og at andre, som faktisk virker like oppegående, ser det. De tar oss litt med buksene nede. Mawuna Remarque Koutonin gjorde det og foklarte det med ord vi kunne forstå. Æsj.

Jeg bruker aldri ordet expat. Men det står i ordboken vår. Det er det faktum at det finnes som er så ubehagelig. Språket vårt sier at vi tror vi er overlegne. Da er det jo ikke rart at det finnes rasisme i kulturen vår.

 

Reklamer

Posted on januar 21, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Kjempefint innlegg. Viktig! Vil legge til at slaveriet og den forferdelige behandlingen av urfolk fortsetter globalt i dag. Vi har flyttet slaveriet til Asia hovedsaklig, både de som lager klærne våre og tingene våre. Det er jo en fordel for oss, da slipper vi å Se det, ikke sant? Og rettighetene for urfolk og områdene deres finnes ikke, bl a fordi områdene deres ikke kalles «land» og fordi de fortsatt er sett ned på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: