Om spader og monstre og sånt

Okei, dette var en sak jeg virkelig ikke hadde tenkt å kommentere. Men etter å ha fulgt med i noen debatter fikk jeg så mange rare bilder i hodet at jeg ikke klarer å la være.

Vi har et underlig begrep i språket vårt, som heter å kalle en spade for en spade. Det skal visst brukes for å indikere at man snakker tydelig og ikke til å misforstå. Nå er det slik at nesten ingenting er «ikke til å misforstå». Norsk kultur inneholder så mange spenstige elementer at vi alle ser ting fra forskjellige vinkler. Så å kalle en spade for en spade er faktisk i seg selv til å misforstå.

Se for deg at du må rydde opp etter en trevelt. Det er avgjørende at redskapen du bruker er av en viss kvalitet, ikke sant? Et digert tre ligger rett foran garasjen din, og du må på jobb. Spade, nå! Se for deg at treåringen din lar deg låne hans og fru Grønn kommer løpende med sin hagespade…. Nei, det var nok ikke egentlig en sånn spade du mente. Så en spade er faktisk ikke bare en spade.

En femtredende politiker sto på Dagsnytt 18 og nevnte dette begrepet en latterlig mengde ganger i går. Latterlig blir det selvsagt i det øyeblikk du får disse bildene i hodet. En liten plastspade er utmerket til å bygge sandslott med i sandkassen, og fryktelig uskyldig. Ikke sånn hardtslående og fast som politikerdamen ønsker å ha det til å virke. Dermed er ikke engang uttrykket utvetydig.

Damen hadde kalt pedofile for monstre. Det ble det debatt av. Fordi at pedofile er mennesker, og dehumaniserer du dem, kan du verken rehabilitere dem eller gjenkjenne dem som de fedrene, trenerne, prestene de er. Pedofile er helt vanlige mennesker på overflaten.

Det var ikke den diskusjonen jeg skulle ta. Men språket.

I mitt hode ville ligningen være slik: Kaller du en spade for en spade, kaller du en pedofil for pedofil. Ikke noe annet. I det øyeblikk du kaller dem for noe annet, er du blitt utydelig. Som sagt er spade upresist nok. Men en pedofil kan også være så mangt, så derfor er det i grunnen greit å bruke sekkebetegnelsen. Altså pedofil for spade.

Seriøst. Eller rettere sagt, useriøst: Monster???? Jeg har aldri sett et monster på ordentlig, og jeg aner ikke om jeg har sett en pedofil. Men jeg har jo bilder i hodet. Ikke så mange av en pedofil, faktisk. Men du kan jo tenke deg at siden jeg kommer trekkende med en plastspade (rød, faktisk), har jeg et litt barnlig billedspråk. Jeg har aldri hatt et forhold til monstre som voksen, men som barn, derimot…. Eller som småbarnsmor…

Et monster ser sånn ut: (Jeg googlet.)

Ta inn hele skjermen 27.01.2018 134850.bmp.jpg

Jeg har laget kake av den runde, enøyde fra Monsterbedriften. Utallige bøker er skrevet for å skremme barn sånn litt, men samtidig bli glad i disse monstrene. Monstrene i barnebøkene er stygge å se på, men snille i bunn. De gjør ikke en katt fortred når de blir vist den kjærligheten de fortjener. Det kunne vært et interessant bilde i debatten om pedofile, men det var ikke det som var meningen fra Listhaugs side.

Å kalle en psykopat for et monster er ikke å være tydelig. Det er å forutsette at alle har det samme monsterbildet i hodet. Det har vi ikke. Det kommer helt an på hvilket barne-TV vi har sett på. Jeg ville nesten tro at Listhaug var ung nok til å ha fått med seg Monsterbedriften, men hun har åpenbart ikke de samme erfaringene som mange av oss andre har. Derfor burde hun absolutt holde seg til å faktisk kalle en spade for en spade, og med det si pedofil for pedofil.

Ved å bruke slike allegorier blir debatten fort sporet av. Det kan være bra. For når språket vårt blir misbrukt til dehumanisering av menneskegrupper, om enn disse menneskene er få og grusomme i sine handlinger, kommer ofte et behov for å ta språket tilbake. Derfor kommer disse tilsynelatende meningsløse diskusjonene om språk og bilder som en fargerik reaksjon på tåkeprat og løgner. For det er faktisk løgn det er, at man snakker i klartekst når man kaller pedofile for monstre. Det man gjør, er å heve seg selv og ens meningsfeller til et annet nivå enn disse pedofile er. «De er ikke som oss». Men jo, det er akkurat det de er. De har hoder og hender og kjønnsorganer og alt det samme som du og jeg – og det er det som er så skremmende. De har ikke ett øye og grønn pels, de er ikke kjærlighetsløse og ensomme, sånn per defininsjon.

Pedofile er pedofile. De er mennesker av kjøtt og blod. De har lyster. De er dessverre altfor like oss andre. Men de har det til felles at de har lyst til å gjøre med barn ting som vi andre synes er fryktelig vondt å tenke på. Men skal vi gjøre noe med det, må vi se i øynene hva det er vi skal gjøre noe med. Det er jævlig. Mye jævligere enn å forholde oss til Monsterbedriften og andre krapyl fra verdensrommet. De finnes jo ikke, så de er ikke farlige i det hele tatt.

Nedenfor er et utdrag av et googlesøk på spader.  Disse kan vi gjerne kalle for «en spade». De kommer i mange former, og har alle til felles at de har en skuffe eller noe sånt i enden av et håndtak. Ellers kommer spader i mange utgaver, og hvis vi hadde hatt et presist språk, ville vi omtalt dem som lekespade, plastspade, hagespade, spiss spade, skuffe og anleggsspade. For eksempel.

Å kalle en spade for en spade er med andre ord å være ganske upresis og omtrentlig og ikke tydelig i det hele tatt,

Og hver eneste gang i overskuelig fremtid vil jeg se for meg disse når  noen påstår at de kaller en spade for en spade. Til orientering. Så ikke bruk uttrykket hvis du vil jeg skal se deg for meg utenfor sandkassen.

Ta inn hele skjermen 27.01.2018 141014.bmp

En spade er et leketøy, muligens best holdt utenfor politikken.

Reklamer

Posted on januar 27, 2018, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: