Bergensk arkitektur

Det foregår en debatt om dagen om Bergen og byens arkitektur. Ikke så rart, kanskje. Det er grunn til å diskutere. IMG_1762

Jeg tok meg en tur på Nygårdshøyden. Der er det fint, der! Det ser ut som om Bergen engang har vært rik!

Her bodde fornemme mennesker med smak, som ønsket å vise frem sin gode smak. Men kan tenke hva man vil om dem, men det vi sitter igjen med, er jo en historisk vakker arkitektur som vi fremdeles kan være stolte av å ha blant oss.

I våre dager er vi ikke lenger rik. Oj, glemte meg et øyeblikk der, ja. Vi er visst rike, jo. Blant verdens rikeste. Det er bare det at det ikke lenger skal vise!

Fremdeles bygges det. Fremdeles brukes det uendelig med penger på bygninger. Men ingen later til å ville vise at de har smak.

Det er utrolig trist. For tenk om man hadde tenkt sånn, at god smak kommer byen til gode, kommer innbyggerne til gode, får folk til å ønske å komme på besøk.

Et lite blikk på alt vi har av vakker arkitektur, som alt er laget for mange år siden, og du kan få en smakebit av hva som er mulig.

Ta en tur i byen og legg merke til alt som er av vakker arkitektur. Det meste er velholdt. Det som holder på å dette fra hverandre er laget i grå betong og  plast. Jeg tar meg i å glede meg til at enkelte av de glorete overflatene på nye bygg skal falle fra hverandre så vi må legge på nytt. IMG_1745
IMG_1755
IMG_1756 IMG_1757 IMG_1759 IMG_1760
IMG_1763
IMG_1767 IMG_1768 IMG_1769

Det skrives i media at Bergen er en stygg by. Nå vil jeg tro at det er ment som provokasjon, for det er den virkelig ikke. Det er en utrolig vakker by. Men jeg ser hvor de vil. Jeg skjønner hvorfor de provoserer. For der finnes grusomme strøk i byen. Det finnes sementkolosser og nedtaggete etterkrigsbygg. Men verst av alt er at de bygger nytt og stygt. At de ikke kan se seg rundt i byen og tenke: Vi har penger til å bygge. Vi kan ikke ta oss råd til å bygge stygt. La oss inspireres av det vakre som finnes og ta opp tråden derfra».

Hva er Bergen? Det er fjell og fjord, det er trange smau og flotte villaer, ærverdige bygårder og vakre parker.

Og det er bystasjonen, fylkesbygget, rådhuset og realfagsbygget. Når jeg ser det, tenker jeg bare: Hvorfor? Hvem tenkte at det der var ok å se på?

Og så har vi dagens. Sparebankbygget i Kaigaten. Sparebankbygget i Jonsvollskvarteret. Amalie Skram/AdO arena (Til og med navnene er feil). Hva tenker de på? Hvordan trodde noen at dette passet inn?

Poenget med min lille vandring var å vise at det ER mulig. Selv i Bergen. Hvis ikke vi slutter å se hva vi har. Hvis vi klarer å tenke litt på å matche det nye med det gamle. Det gamle VAR fint! Fordi de i hine, hårde dager faktisk brydde seg om hva de laget.

Det er ikke for sent. Det er aldri for sent.

Sjekk hva vi har, da!

IMG_1771 IMG_1772 IMG_1774 IMG_1775 IMG_1780 IMG_1783 IMG_1784 IMG_1785 IMG_1786 IMG_1787

IMG_1782

Dette er, i mine øyne, slum. Bygget etter krigen og ser ut som om noen har spart penger.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: