Kompetanse og undervisningsfag.

Dette har jeg ikke tenkt mye og lenge på. Det har alltid irritert meg at jeg ikke får undervise i det jeg har lyst til, bare fordi jeg ikke har utdannelse i faget, men jeg har jevnt over akseptert at sånn er det. Som vi har det med å gjøre her i landet. Man må jo ha kompetansen i orden.

Men så plutselig, da jeg fant ut at jeg kunne tenke meg å undervise i pedagogikk her i dag… Altså, jeg har undervist siden jeg var tolv, tror jeg. Har en bredde som jeg ikke gidder å ramse opp nå igjen, det er da ingen søknad, dette her! Men har ikke ped i fagkretsen min. Synd.

(for å fortsette på den halve setningen i avsnittet over:)

Jeg har undervist i engelsk i mange varianter. Reiselivsengelsk, samfunnsfagengelsk, engelsk for kokker og for fremmedspråklige, internasjonal engelsk og jammen har jeg ikke undervist i teknisk engelsk også. Prosa og poesi. Skuespill og romaner og oversettelse. Sikkert mye mer. Men i alle fall, jeg har, i kraft av å være engelsklærer, undervist i mange fag som jeg overhodet ikke har bakgrunn i. Uten at noen har stilt spørsmålstegn ved det. Hvorfor kan jeg ikke da undervise i hva som helst på norsk også? Det må jo være akkurat like etterrettelig og grundig på engelsk som på norsk! Ellers er det jo ikke noe vits i språket.

Har noen tenkt på det? Det viktigste er egentlig ikke om man har fagene i utdanningsbakgrunnen, men om en har såpass kunnskap og kompetanse at en kan sette seg inn i det og formidle det på skikkelig vis.

Hvorfor jeg stiller meg disse spørsmålene? Vel, jeg liker å undervise. Mye mer enn å lære meg noe selv. Derfor er det så flott å kunne slå de to fluene sammen i en smekk, og undervise for å lære. Funker utmerket for meg. Og er det noe som er vanskelig, så må jeg undersøke det så grundig at elevene får det servert på sølvfat, ferdig knekt og lettfattelig. Det er jo da jeg er best som lærer!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: