Jeg fikk en utfordring :)

Normalt sett skriver jeg blogg utfra hva jeg tenker på AKKURAT NÅ. Innimellom får jeg en følelse av at jeg gjentar meg selv til det kjedsommelige. Derfor tar jeg utfordringen fra Barbro, og takker for muligheten til å bruke mine små grå på noe annet enn det de ville funnet på helt av seg selv. Takk, Barbro!

Her er sprøsmålene hun ber meg besvare, og innimellom gir jeg svar så godt jeg kan.
IMG_6410
Hva ville ditt indre barn bedt deg om i dag?

Hjelp! Hva er mitt indre barn? Hva er IKKE mitt indre barn? En gang for tusen år siden leste jeg en artikkel om en 94 år gammel dame, hvor hun ble spurt om hvor gammel hun følte seg. Da svarte hun (fritt etter hukommelsen) 4, 14, 18, 21, 35, 45, 58, 72 og så videre. Altså, hun hadde med seg alle sine aldre. Jeg synes det var usedvanlig vakkert sagt. Man blir liksom ikke bare eldre med alderen, men man bevarer også det man har vært. Mitt indre barn, tror jeg, ville sagt: «Ikke glem barnet i deg». Mer spesifikt ville det sagt: «Vær nysgjerrig, glad, åpen og søkende. Prøv å lære noe nytt hele tiden, og ikke vær redd for å feile.» Og hvis jeg klarer å leve opp til det den gamle damen sa, så klarer jeg det. Husk hvordan det var å oppdage verden, og fortsett å oppdage verden på nytt og på nytt, så blir du aldri lei.

Hva driver deg fremover?
En ukuelig optimisme. Jeg tror jeg kan forandre verden, og jeg tror det er et blodslit. Jeg har lest om Ghandi, Mandela, Einstein og Newton og tror at de jobbet så lenge at til slutt forandret de verden. De ble ikke født superstjerner. Men de hadde en indre drivkraft som gjorde at de ikke ga seg selv om andre sa dem imot. DET beundrer jeg. Men jeg beundrer det ikke sånn at jeg tror at det ikke er mulig for andre mennesker å få til. Altså å stå på og ikke gi seg.  Jeg tenker at når de kunne jobbe for sin sak gjennom tykt og tynt og tusen år, så er det vel min plikt å prøve på det samme. Jeg tror at om en sikter mot stjernene, så går en rett vei. Jeg synes ikke det er viktig å rekke helt opp. Men jeg tror jeg innbiller meg at det må koste litt blod, svette og tårer. Så det som driver meg fremover er at jeg vil søren meg ikke være noe dårligere. Jeg må finne mine stjerner og bare gå på. Når jeg ikke opp, så har jeg gjort mitt, i det minste. Mer kan ikke engang jeg forlange av meg.

IMG_6443

Hvem/hva har gjort størst inntrykk på deg?

Tja,det har jeg kanskje allerede sagt? Og så Sokrates. Og Ole Hamre. Hun damen på 94. Jeg liker de som grubler, tenker høyt, er nysgjerrige, leker. De som bryr seg om meningen med livet og kunsten og gleden. De som klarer å leve utenfor boksen. Jeg lar meg vanskelig imponere, men jeg lar meg fort engasjere.

Hva drømte du om å bli når du ble stor?

Det gjorde jeg ikke 😀 Jeg hadde kun én ambisjon, og det var at jeg ikke skulle bli lærer. Men nå lyger jeg. Jeg hadde ambisjoner. Jeg skulle bli klok. Og så skulle jeg bli en vakker gammel dame. Og det skulle jeg bli ved å smile mye.

Hva er din drøm for fremtiden?

Jeg har da ikke bare én drøm for fremtiden. Jeg er en drømmer. Jeg drømmer om å kjøpe en forlatt landsby i Spania hvor jeg skal lage jobb til alle utfra virkelige behov, langt unna New Public Management. Jeg drømmer om å få Impulssenteret til å gå så det suser og å starte filialer rundt om i landet. Jeg drømmer om en ny skole hvor alle barn får bruke sin iboende nysgjerrighet og kreativitet og mestringsglede. Jeg drømmer om et varmere og mer menneskevennlig samfunn. Jeg drømmer om at alle skal få lov å synge og danse og skape og være glad. Jeg drømmer i grunnen så mye at jeg burde hatt noen flere liv å gå på. Så da kan jeg drømme at jeg har det, så får jeg gjort unna ganske mye, i drømme i alle fall.

IMG_6445

Hvilke verktøyer gjør livet ditt enklere i hverdagen?

Haha. Det må være en ukuelig optimisme og drømmer 😀 Og ordene. Det at jeg kan sette ord på alle tankene mine, og at jeg klarer å bruke dem på en slik måte at samboeren min kan orke å høre på dem stadig vekk. At jeg kan skrive dem ned. For eksempel at jeg på en dag som i dag, når jeg er kjempesliten, kan ta meg et avbrekk og skrive dette. Åpenhet. Jeg tør å dele tankene mine og følelsene mine med de som kan ha den minste interesse av å høre på. Det gjør at jeg får sortert og blir utfordret. Og at jeg kan snakke med noen når ting er vanskelig. For ting er jo sjelden så vanskelig som du tror.  Det ser en best utenfra. Men hva er verktøy? Noen vil si at for å slå inn en spiker, trenger en en hammer. For meg er det mer sånn at jeg tar det jeg har for hånden. Så har jeg et dilemma, går det stort sett ut over den første og beste som går forbi…

Hvem er din inspirasjonskilde i dag?

Akkurat i dag? Akkurat nå er det jo Barbro. Jeg hadde jo ikke skrevet dette uten den inspirasjonen. Ellers tror jeg kanskje jeg må si min bestemor. Hun startet en institusjon for psykisk utviklingshemmede fordi det oppsto et behov for det. Og hun holdt på til det ble en offentlig bedrift og hun måtte gå av med pensjon. Det at hun gjorde det, til tross for at hun ikke i utganspunktet hadde den rette utdanningen, gjør at jeg vet at det er mulig. Selv om alle bedriftsetableringsteorier skulle tilsi det motsatte. Jeg tror ikke på NHH, fordi bestemor motsa det de sier for lenge siden.

Hva gjør deg glad?

Smil, sol, mennesker, skjønnhet, blomster, trær, barn, latter, musikk, teater, fotografering, mine barn (de er jo ikke «barn» lenger, men de er mine, og de gjør meg selvsagt uendelig lykkelig), å gå fort,  å synge, sjø, liv, røre… Jeg blir veldig lett glad. Jeg er vel egentlig veldig glad av meg. Alternativet er så mye dårligere, så jeg oppsøker stort sett det som gjør meg glad. Kanskje jeg skal sette mennesker øverst. Ser jeg et menneske, smiler jeg. Så smiler de tilbake, og så har vi det gående 😀 Hurra!

IMG_6413

Hva ønsker du å gjøre hvis du fikk verdensmakten for en dag?

Avskaffe fattigdom. Siden det er gjort på et øyeblikk, skal jeg så ta for meg å finne ut hva som gjør den enkelte lykkelig, og da har vi avskaffet krig. Hvem gidder vel å krige hvis de er lykkelige? Og så skal jeg endre skolen sånn at alle barn lærer å bli lykkelige og å finne hva de er ment til å bruke livene sine til, sånn at de er motiverte for å lære alt de trenger for å nå målene sine. Da har vi sikret fremtiden. Så skulle jeg opprette et eget fond for sosialentreprenører sånn at alle kunne få lov å jobbe for en bedre verden uten å måtte tenke på penger. Jeg tror jo ikke at avskaffingen av fattigdom gjør at folk ikke trenger penger. Jeg kjenner nemlig på at akkurat nå trenger jeg ferie. Og det er luksus. Det trenger man jo å unne seg innimellom. Selv om man skal redde verden.

 

Hva er ditt beste tips på et godt liv?

Det er å kunne glede seg. Glede seg over alt man har, glede seg til alt man ikke har. Det er å kunne nyte. Det er å vite hva man liker, og å gå for det. Det er å definere det gode liv som noe man faktisk kan oppnå.

En gang sa min yngste sønn til meg: «Mamma, jeg gleder meg sånn til vi blir rik!» Hvorpå mitt hjerte sank og jeg advarte ham om at det kunne bli en stund til… Hans svar vil jeg alltid ta med meg. «Men mamma, det er NÅ jeg gleder meg!» Da har du oppskriften på et godt liv, tenker jeg.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: