Min parsellhage 2015

IMG_8159Jeg har parsell! Har hatt hele parsellen i kun et år, og jeg har overtatt noen bed som jeg ikke ante hva inneholdt. Det betyr kaos. Det betyr at jeg knapt tør å luke av frykt for at jeg skal ta noe som faktisk er en blomst. Men jeg har da hatt noen medhjelpere. Sneglene har tatt mye av det som ikke er gress. Så her har vi en læringsprosess, gitt! Men det er givende, beroligende, spennende og sosialt. Sosialt fordi vi spiser lunsj der av og til, og at jeg alltid har med meg noen som jeg kan prate med. En typisk samtale går sånn: «Arve, hva gjør man med valmuer som har avblomstret?» Hvorpå Arve sier: «Hakje peiling». Og sånn fortsetter vi. Han har fått seg en stol og et bord, så han kan slappe av mens jeg luker, plukker snegler eller lager nye bed. En annen typisk samtale kan gå ut på at jeg sier noe til Bastian, og så er han vekk. Han liker mye bedre de andre sine parseller. Men det kommer seg nok etter hvert. Jeg tenkte at han skulle få ansvaret for jordbærene.

Kaoset ser litt sånn ut- Fine blomster, men ikke alle er sprunget ut, så jeg vet ikke hva de er. Ballblomen plantet jeg forresten hin dagen. Revebjellene er jeg litt usikker på. Kan jeg ha plantet den selv? Den er jo giftig! Men det er ikke meningen vi skal spise den. Selv om den pussig nok er omringet av oregano. Nå har jeg oppdaget oregano i de fleste av bedene mine, så de sprer seg vel godt, tenker jeg.

IMG_1039

Ballblom og revebjelle, og noe jeg ikke vet hva er. Her skal noen av de vakre valmuene også være, hvis de bare får være i fred.

Jeg har prøvd meg på grønnsaker. Såsom tomat, agurk, tror jeg, gulrot, og så husker jeg ikke mer. Gulroten er oppspist av de berømte sneglene. Men NOE er i ferd med å komme opp. Jeg vet bare ikke hva.

Tomat

Tomatplante. Har trolig ikke trivdes med årets temperaturer. Vel har de stort sett vært tosifret, men de er vel vant til mer der hvor de kommer fra. Mer enn ti grader, mener jeg.

IMG_1022

Matplante. Husker ikke hva. Sneglene har tatt litt for seg, men nå har jeg flyttet den over i pallekarmbedet som jeg kjøpte brukt heromdagen.

IMG_1021

Mais. Det får vi nett se på… Den har stått i vinduskarmen min og tørket inn i sommer. Det er hjemme jeg trenger gartner.

IMG_1025

Jordbær. Uten tvil et must. Tror de havner i pallekarmen til neste år!

IMG_1058

Surprise… Hva kan det være? Hva vil det bli? Har det kommet så langt, kommer det vel hele veien frem, tenker jeg. Den som er tålmodig, får se!

IMG_1024

Man kan ikke få nok jordbær. Hvis der er to jordbær som skal deles på fire, blir det litt stusselig. Så det er nok bare å samle.

Men det er blomster som er min store greie. Jeg vil ha nok til å plukke inn. Foreløpig er jeg usikker på om jeg har nok til denslags, men jeg har plukket meg en bukett. Tidligst ut er den fantastiske valmuen. Den som er avbildet øverst her, er faktisk min. Men den gikk til sneglemat, den også. Neste år skal jeg legge den i netting.

IMG_1029

Clematis. Husker ikke hva den heter, men den skulle i alle fall passe til rosen som damen på hagesenteret skrøt sånn av. Jeg har en greie med roser. Og Clematis. Blir liksom aldri lei. Jeg har samlet på roser før, og gjør det igjen. Men Clematis må med, selv om sneglene liker dem.

Ellers har jeg plantet roser og Clematis. Sistnevnte ble spist opp, så nå har jeg kjøpt ny som har fått seg en nettinghals. Håper det holder sneglen unna!  Jeg planlegger et rosebed øverst. Der er tre rosebusker, hvorav kun én blomstrer i år. Skjønner ikke helt hvorfor. Men den som blomstrer, er ufattelig velduftende! Tenker å legge litt flere steiner rundt. Delvis for å skjule og hindre ugress, men også fordi det ser pent ut. Der er en peon, også, men heller ikke den blomstrer ennå.

Den ene rosebusken er omgitt av oregano, og noe som ser ut som lavendel. Ikke så rart den ikke blomstrer, kanskje, siden den får så lite lys. Må tenke meg om hva jeg tenker å gjøre der. Flytte rosen eller urtene? Og burde jeg samle urtene bedre?

Bortsett fra salvien. Salvie, salvie, hvor det er vakkert. Nydelige blomster som samler summende bier. I gamle dager hadde jeg vært livredd. Heldigvis er gamledager forbi, og jeg anser bier som et tegn på at verden ikke går over i morgen.

Blomster, ja. Ballblom, revebjelle, rose, peon, og så den oppspiste valmuen. Jeg erindrer noen liljer og akeleie, men de har i alle fall ikke blomst. Løkblomstene er spist av, om ikke oppspist. Men det kommer antydning til både det ene og det andre. Det gjelder å være tålmodig, denne usedvanlig sene sommeren!

IMG_1013

Ballblom! Kjøpt i juli 2015. Håper den trives!

IMG_1015

Denne rosen dufter utrolig sterkt. Den har stått utsprunget ganske lenge og er ikke på sitt fineste nå. Måtte jeg huske å kutte litt i den, så den lager flere greiner!

IMG_1018

Det summer fint i klokkene!

IMG_1028

Salvie. Skal klippes ned om høsten eller våren eller når det nå var, og denne vakre varianten forteller meg hvorfor. Den vokser ganske rart. Men samler bier og ser vidunderlig ut gjør den! Og passer visstnok til svin. Så Arve blir nok glad i den etter hvert.

IMG_1020

Leftover nellikgreie. De er veldig fine, så hvis den ikke kommer opp igjen, må jeg kjøpe. Den vokser vilt i noe som ikke helt er bed lenger. Det må jeg også gjøre noe med…

IMG_1017 IMG_1010
Tanken var at denne bloggen skulle hjelpe meg å huske hva jeg har og hva jeg planlegger å gjøre. Så da må jeg prøve å huske…

Altså. Øverste bedet skal være et rosebed (med en peon) med stein i. Kanskje noen supplerende småblomster – forresten har jeg plantet noen lavtblomstrende takløkgreier der. Skulle ønske jeg slapp det evinnelige gresset. Hvem det var som delte sånt grønt opp i gress og ugress vet ikke jeg, men jeg ser ikke poenget. ress er det verste ugresset på planeten.

Neste bedet er et leftover blomsterbed. Der er noen store blomter, røde, blå og hvite. Fabelaktig. Men de forrige eierne tok med seg noen, som nå står igjen som groper hvor gresset får rå. Må fylle på. Men det blir ikke helt enda. Kommer sikkert til å flytte litt på det, så det blir bedre plass til gressklipper. Da kan jeg omgjøre på hele bedet. Blir gøy!

Neste bedet har vært grønnsaksbed. Eller et forsøk på et sådant. Det meste har dødd. Gulrot ble sneglefor, men jeg tror jeg har fått reddik. Jordbærene er der, men jeg skulle hatt flere. Men sikkert ikke der. Tror jeg flytter hele grønnsaksavdelingen opp i boksene som jeg kjøpte. Da må jeg tenke nytt om hva jeg skal ha her. Flytte litt på dette også, men absolutt forskjønnes. Blomster, tror jeg. Bytte om på dette og det neste, slik at det neste får bli urtebed. Urter nærmere sittegruppen, er ikke det logisk?

Heiane, jeg har mange bed, merker jeg. For der er et bed til før sittegruppen. Der er løpstkke og blåbær. Båbærene må selvsagt være der. Men løpstikken er høy! Den må få seg et hjørne, nær det nederste bedet som skal bli bærbed. Der er bringebær i dag. Ellers er det mest graps, litt kompost og et himmelrike for snegler. Når jeg er på mitt mest morderiske trives jeg bra der. Lille snigle, kom i min plastpose…

Og så har jeg noen bed på siden som jeg må finne ut av. Den med Clematis (i netting) og klatrerose, har jeg vel funnet ut av. Kanskje ha noen sommerblomster i forkant neste år.

IMG_1038

Dette må jeg jo kunne bruke til noe… Laget et spesielt latterlig stokkegjerde som sto der til jeg satte kasser inn i stedet. Nå må jeg finne på noe nytt. Fint sted å finne snegler, for øvrig…

IMG_1051

JA! Her kommer blomst! Jeg har plantet masse greier som ikke så ut som stort annet enn gress, men nå tror jeg jammen at det kommer blomst på det. Gleder meg!

IMG_1035

Blå stol… og rose, samt nettingen som skal holde sneglen unna Clematisen min.

IMG_1053

Jordskokk, tror jeg. Blir høy, med nydelig, gul blomst. Jordskokk gjør seg som gourmetchips, hvis man får mer enn én…

IMG_1055

hmmm.. Denne dukket opp i grønnsaksbedet mitt… Hva kan det være? Ser ut som en blomst i mine øyne! Virkelig fin, men hva gjør den der???

IMG_1056

Blomst? Hvilken? Hvorfor og hvordan? Jeg lever i evig spenning.

Hage er gøy, altså!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: